Příprava

Jak nám nejlépe připravíte zvěř k preparaci:

 

Malí savci – stačí prosté vychlazení a zamrazení v mikrotenovém sáčku. Není nutný vývrh.

 

Velcí savci – po provedení malého vývrhu se nechá zvěř alespoň dvě hodiny vychladnout a stáhne se deka. Hlavní řez se vede po páteři od poloviny těla až k hlavě (k atlasu). Za předními běhy se kůže obřízne a celá přední část deky včetně končetin se stáhne. Pouze u divočáka se kůže stahuje do pytlu. Po stažení je nutné vysolit deku. Sůl vsypeme i do světel, slech a větrníku. Poté je možné srolovat deku směrem k hlavě a nechat zamrazit. Pokud lovec chce celý preparát, tak se pouze vyjmou orgány z dutiny břišní aby nedošlo k zapaření. V žádném případě se nesmí rozříznout zámek a odříznout střapec a ráže. 

 

Nejčastější chyby lovců před preparací:

  • příliš krátká deka

  • hlava a deka se nenasolí

  • zvěř se nechá vychladnout ležící na zemi

  • kůže je znečištěna barvou, neomyje se čerstvou, studenou vodou hned po stáhnutí